جنبه های ژنتیکی ایمونوگلوبولین ها و سیکلوفیلین A در شیر به عنوان شاخص های بالقوه مقاومت به ورم پستان در گاوهای هلشتاین
پریسا شفاعتی علیشاه1، سیدعباس رأفت2
1- دانشجوی دکتری ژنتیک و اصلاح دام و طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
2- هیات علمی گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
بیماری ورم پستان
ورم پستان یکی از شایعترین و پرهزینهترین بیماریهایی است که عملکرد گاوهای شیری را تحت تاثیر قرار میدهد. بنابراین، پژوهش در مورد بهبود ژنتیکی مقاومت به ورم پستان، که توانایی جلوگیری یا بهبود سریع عفونتهای مرتبط با ورم پستان را مهیا میکند، در گاوهای شیری مهم است. سیستمهای ملی ثبت بیماری از جمله ورم پستان در برخی کشورها ایجاد شده است (مارتین و همکاران، 2018)، اما هنوز به طور گسترده اجرا نشده است. تعداد سلولهای سوماتیک (SCC) در شیر رایجترین شاخص غیرمستقیم تشخیص ورم پستان در بسیاری از کشورها از جمله ژاپن است. SCC در شیر به جذب لکوسیتها از خون به بافت و در نهایت به شیر بستگی دارد که در نتیجه یک واکنش التهابی در بافت پستانی توسط نفوذ باکتریها، ویروسها، قارچها و غیره به غده پستانی ایجاد میشود (رینارد و همکاران، 2018). همبستگی ژنتیکی بین SCS و ورم پستان کلینیکی بالاست (6/0 تا 7/0). با این حال وراثتپذیری SCS بسیار پایین است (05/0 تا 14/0) و بنابراین شناسایی صفات مرتبط با ورم پستان با وراثتپذیری بالا بسیار حائز اهمیت است.
ایمونوگلوبولینهای موجود در شیر
ایمونوگلوبولینها برای حافظت در برابر عفونت مهم هستند و نه تنها در آغوز بلکه در شیر طبیعی گاو نیز وجود دارند. سه ایمونوگلوبولین اصلی به طور مداوم در شیر گاو بر اساس ساختار زنجیره سنگین آنها شناسایی شده است: IgG (شامل 2 زیر کلاس IgG1 و IgG2)، IgM و IgA. علاوه بر این، ایمونوگلوبولینها در ترشحات پستان نشخوارکنندهگان نقش مرکزی در محافظت فعال ایمنی از خود غده در برابر عفونت ها ایفا میکنند. غلظت IgG در نمونههای شیر گاوهای مبتلا به ورم پستان تحت بالینی بیشتر از شیر گاوهای شیرده طبیعی نژاد هلشتاین-فریزین است و همبستگی فنوتیپی بالایی نیز دارند. بنابراین ممکن است ایمونوگلوبولینهای شیر با مقاومت ورم پستان در ارتباط باشد (یوموتو و همکاران، 2023).
سیکلوفیلین A
سیکلوفیلین A(CyPA) نقش مهمی در فعالسازی سلولهای T و سیگنالینگ سلولی دارد. گزارش شده است که CyPA در شیر از سلولهای اپیتلیال پستان گاو ترشح میشود و دارای فعالیت کموتاکتیکی (حرکت ماکروفاژها و نوتروفیلها به محل آنتیژن تحت تأثیر عوامل التهابی) برای جذب سلولهای التهابی در شیر گاو است. علاوه بر این، از آنجایی که محتوای CyPA در شیر به سرعت پس از عفونت داخل پستانی افزایش مییابد، ممکن است شاخص خوبی برای التهاب و ورم پستان باشد (یوموتو و همکاران، 2023).
شکل1: برآورد CyPA و پنج ایمونوگلوبولین شامل (IgG، IgG1، IgG2، IgA و IgM) بر دوره شیردهی (a)، شمارش تعداد سلولهای سوماتیک (SCC) و زایش
استفاده از ایمونوگلوبولینها و سیکلوفیلین A در شیر جهت ردیابی ورمپستان
نشان داده شده است که صفات مربوط به ایمنی به طور قابل توجهی با SCS مرتبط بوده و نسبت مستقیم دارند. علاوه بر این، تأثیر صفات مربوط به ایمنی بر SCS مورد ارزیابی قرار گرفته و نتایج نشان داد که IgA، IgG2 و IgG با سطوح SCS مرتبط هستند (یوموتو و همکاران، 2023).
نتایج تجزیه و تحلیل فاکتورهای ژنتیکی نشان داد که تخمین وراثتپذیری برای CyPA کم، اما برای IgG، IgA و IgM در حد متوسط بوده و بین ایمونوگلوبولینها رابطه ژنتیکی مثبتی وجود دارد. انتظار می رود اصلاح نژاد برای IgA، مقاومت ذاتی به بیماری ورمپستان را بهبود بخشد (یوموتو و همکاران، 2023).
علاوه بر این، روابط ژنتیکی در محیطهای مختلف SCS برای صفات مربوط به ایمنی مورد ارزیابی قرار گرفت و نتایج نشان داد که توانایی ژنتیکی برای سطح ایمونوگلوبولین ها در شرایط سلامتی (بیماری) نیز در طول عفونت نقش دارد (یوموتو و همکاران، 2023).
ایمونوگلوبولینها ممکن است شاخص های بالقوه برای انتخاب ژنتیکی مقاومت ورم پستان باشد. اگرچه رابطه بین SCS و این صفات مربوط به سیستم ایمنی را مورد ارزیابی قرار گرفته است ولی مطالعات بیشتری در مورد روابط آنها با ورم پستان بالینی باید انجام شود تا استفاده از ایمونوگلوبولینها در شیر به عنوان شاخص مقاومت به ورم پستان تایید شود (یوموتو و همکاران، 2023).
منابع
1. Uemoto Y, Baba T, Endo Y, Katsura T, Tanaka K, Shirakawa H, Urakawa M, Wang H, Yoshida G, Zhuang T. 2023. Genetic aspects of immunoglobulins and cyclophilin A in milk as potential indicators of mastitis resistance in Holstein cows. Journal of dairy science,
2. Martin P, Barkema H W, Brito L F, Narayana S G, Miglior F. 2018. Symposium review: novel strategies to genetically improve mastitis resistance in dairy cattle. Journal of Dairy Science, 101:2724–2736.
3. Rainard P, Foucras G, Boichard D, Rupp R. 2018. Invited review: Low milk somatic cell count and susceptibility to mastitis. Journal of Dairy Science, 101:6703–6714.